Publicatie

Vooronderzoek naar data op gemeenteniveau

Thema: Artikel

Om nog een niveau verder te regionaliseren is het DCT met een vooronderzoek gestart naar de mogelijkheden om de data uit de Statistiek Logiesaccommodaties van het CBS op gemeenteniveau inzichtelijk te maken. Het is niet eenvoudig om deze cijfers op dit niveau inzichtelijk te maken, want de huidige steekproeftrekking en data-bewerkingen door het CBS zijn niet op dit schaalniveau ingericht. Dit betekent dat bij verdere regionalisering tenminste ook naar het weegmodel dat door het CBS gebruikt wordt gekeken moet worden. En onderzocht moet worden wat binnen de huidige steekproefomvang de mogelijkheden zijn.

We hebben de keuze gemaakt om dit vooronderzoek te richten op een specifieke regio in Nederland, te weten de provincie Zeeland. Onze verwachting is dat we bij deze toeristische regio, met zowel veel aanbod als toeristische overnachtingen, minder snel tegen beperkingen zullen aanlopen om cijfers op gemeentelijk niveau te ontsluiten. Hoofdvraag van het vooronderzoek is of het mogelijk de Zeeuwse COROP cijfers verder te regionaliseren. En zo ja, tot op welk niveau en wat is daarvoor nodig.

Het vooronderzoek bestaat uit twee delen. Allereerst is gekeken of de lokale / regionale basis voldoende is om een weegmodel op toe te kunnen passen. Die resultaten laten zien dat er zeker mogelijkheden zijn tot verdere regionalisering dan enkel COROP in Zeeland, maar dat hierin wel verschillen zitten tussen gemeenten, en dat er soms wel nog voor een groter schaalniveau dan gemeente gekozen zou moeten worden.

In het tweede deel wordt nog gedetailleerder bekeken wat bovenstaande uitkomsten betekenen voor het huidige weegmodel, hoe een nieuw of aangepast weegmodel eruit zou kunnen zien en of dit dan ook operationeel gemaakt kan worden. Afhankelijk van de uitkomsten van het totale vooronderzoek is het wel of niet mogelijk om een weegmodel te ontwikkelen tot op het niveau van gemeenten.

Daarna moet er nog gekeken worden of dit model ook van toepassing is op andere gebieden/gemeenten.

Inmiddels is het eerste deel van het vooronderzoek uitgevoerd. Lees hieronder het uitgebreide verslag van dit vooronderzoek.

Het DCT pakt momenteel het tweede deel van het vooronderzoek op in nauwe samenwerking met het Kenniscentrum Kusttoerisme.

Bekijk het uitgebreide verslag van dit vooronderzoek