Zonnige dag aan de Singel in Utrecht
Foto: © Iris van den Broek

Bewonersprofijt

Iedere Nederlander heeft in 2030 profijt van toerisme. Dit is de overkoepelende ambitie van Perspectief 2030, de landelijke visie op een duurzame bestemming Nederland. Veel meer dan een (economisch) doel beschouwen we recreatie en toerisme tegenwoordig als een sector die kan bijdragen aan uiteenlopende maatschappelijke opgaven. En dan met name aan het welzijn van bewoners.

Een duurzame bestemming staat voor bescherming van de natuur en versterking van de lokale gemeenschap, cultuur en economie. Met bestemmingsmanagement ontwikkelen en beheren we recreatie en toerisme dusdanig dat op langere termijn positieve effecten ontstaan en tegelijkertijd de negatieve effecten worden geminimaliseerd.

Samen met de koplopersgroep bewonersprofijt onderzoeken wij hoe bewonersprofijt tot stand komt, kan worden gemeten en kan worden gestimuleerd. Onze inzichten, ervaringen en praktische handvatten delen wij hier.

Publicaties

Man fietst over regenboogfietspad in Utrecht

Hoe bezoek bijdraagt aan bewonersprofijt (pdf)

Lees hier de meest recente versie van onze publicatie “Hoe bezoek bijdraagt aan bewonersprofijt”

Een oogstbaar dak op de Dakakker in Rotterdam

Eerste bevindingen programma bewonersprofijt (pdf)

De eerste publicatie van de koplopersgroep bewonersprofijt, 2023.

Categorie: Publicatie

Toolkit Bewoners betrekken bij toekomst toerisme

Om gemeenten, regio’s en DMO’s te inspireren en hen praktische handvatten te geven, heeft NBTC een toolkit ontwikkeld met voorbeelden, best practices en tips om de belangen van bezoekers, bedrijven én bewoners in balans te laten zijn.

Eurovision songfestival 2021: citydressing en kunstprojecten

Bewoners betrokkenheid mei 2021 (pdf)

Uit een online kennisuitwisseling in mei 2021 met zestien ervaringsdeskundigen rond het thema ‘bewoners betrekken’, werden succesfactoren en aandachtspunten helder. Bekijk hier de uitkomsten.


Koplopersgroep

NBTC werkt samen met gedreven mensen die vanuit verschillende perspectieven aan het profijt-vraagstuk werken. Nieuwsgierig naar de drijfveren en ervaringen van deze zogenaamde koplopersgroep? Lees dan ‘Koplopers aan het woord’.

Foto van de Koplopersgroep Bewonersprofijt uit 2022

Praktijkvoorbeelden

We zullen in de loop van de tijd meer internationale voorbeelden verzamelen van toepassing van bewonersprofijt.

Casestudy Banff National Park & Lake Louise, Canada


Bewonersprofijt van toerisme