Foto: © Frans Lemmens via Hollandse Hoogte
Kennisbank

Bestemmings­ontwikkeling

De groeiende stroom bezoekers vraagt om spreiding in tijd en ruimte: we willen bezoekers op andere momenten, andere plekken in Nederland laten ontdekken. Dit vraagt om toeristisch aanbod dat relevant, bereikbaar, boekbaar, bezoekbaar en beleefbaar is. Door bestaand aanbod te versterken en nieuw aanbod te ontwikkelen wordt ons land een duurzame en toekomstbestendige bestemming.

NBTC draagt bij aan het stimuleren en faciliteren van de ontwikkeling van relevant aanbod. We organiseren kennisoverdracht op het gebied van bestemmingsontwikkeling en aanbodinnovaties. Dat doen we onder andere via kennissessies en deze kennisbank. Hier vind je dan ook allerlei informatie over onderwerpen die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van bestemmingen.

Stappenplannen & toolkits

Artikel

Aan de slag met digitale belevingen

14 jan. 2021

Digitale belevingen kunnen helpen bij de versterking van het toeristisch aanbod. En bij het bereiken, binden en boeien van de juiste bezoekers. We bieden heldere informatie en handige tools om tot de juiste digitale toepassing voor het juiste doel te komen. Lees verder om te ontdekken hoe digitale belevingen jouw bestemming kunnen versterken.

Lees verder
Publicatie

Handreiking Bezoekersmanagement

22 sep. 2020

Een algemeen stappenplan voor effectief bezoekersmanagement in toeristische (stads)centra en natuur)recreatiegebieden.

Lees verder
Publicatie

Toolkit Bewoners betrekken bij toekomst toerisme

16 juli 2020

Om gemeenten, regio’s en DMO’s te inspireren en hen praktische handvatten te geven, heeft NBTC een toolkit ontwikkeld met voorbeelden, best practices en tips om de belangen van bezoekers, bedrijven én bewoners in balans te laten zijn.

Lees verder

Projecten

Artikel

Gezamenlijk werken aan toekomst Nederlands varend erfgoed

18 okt. 2021

Gezamenlijk werken aan toekomst Nederlands varend erfgoed

Lees verder
Artikel

Ontwerp nieuw toerisme

17 juni 2021

Een nieuwe manier van kijken naar toerisme aan de hand van een inspiratiekaart.

Lees verder
Publicatie

Ontwerp nieuw toerisme tijdens Dutch Design Week

1 apr. 2021

Hoe kan toerisme op (nieuwe) bestemming bijdragen aan de maatschappelijke opgaven?

Lees verder
Artikel

Nederlandse Hanze Experience met internationale klasse

27 jan. 2021

Nederlandse Hanze Experience met internationale klasse

Lees verder
Artikel

Samenwerken aan een dynamische binnenstad

10 dec. 2020

Vitale, veelzijdige binnensteden zijn essentieel voor de aantrekkelijkheid van Nederland als bestemming. Toerisme kan hieraan bijdragen. Door ons te richten op het verbeteren van de beleving, vitaliteit, verbinden én verkopen zorgen we ervoor dat iedere Nederlander profiteert van toerisme. Lees hier welke concrete stappen we zetten op weg naar vitale binnensteden.

Lees verder
Artikel

Toerist op de e-bike

3 juni 2020

Een verkenning van de toeristische ontwikkeling van snelfietsroutes is één van de activiteiten van het team Destination Development. Het toenemende gebruik van de e-bikes en de aandacht van overheden ervoor vormt een goede aanleiding om de fietsbeleving te optimaliseren en een aantrekkelijk aanbod voor de e-bike op te bouwen.

Lees verder
Artikel

Toerisme als aanjager voor retail aanbod in Nederland

10 mrt. 2020

Samenwerking tussen de toeristische en de retailsector biedt mooie kansen. We ontwikkelden een aanpak die het DNA van de binnenstad versterkt. Waarin toeristisch en recreatief bezoek een waardevolle bijdrage levert aan de leefbaarheid en vitaliteit. Winkeliers meer klanten krijgen en bewoners profiteren van een veelzijdig winkelaanbod. Ook aan de slag? Lees dan meer over deze aanpak.

Lees verder

Binnenkort beschikbaar  

Mengpaneel van de bestemming 

We maken een 'mengpaneel van de bestemming' om te laten zien aan welke knoppen je kunt draaien om een bestemming te managen; van draagkracht van het gebied tot bereikbaarheid, van juridische instrumenten tot marketing. 

Handleiding streekproducten beleefbaar maken 

Er komt een handleiding om streekproducten beleefbaar te maken. Dat stimuleert kleinschalig toerisme in landelijk gebied en is goed voor voedselbewustzijn: een maatschappelijke uitdaging waaraan toerisme een bijdrage kan leveren. Deze handreiking helpt je op weg met stappen, ideeën voor een mogelijke aanpak en veel inspirerende voorbeelden.  

Inspiratiekaart 

Strategisch ontwerpbureau Van Eijk en van der Lubbe maakt een Inspiratiekaart waarbij zij vanuit maatschappelijke uitdagingen en trends via design thinking op concrete aanbodontwikkelingen komen.