Data Center Toerisme (DCT)

In 2019 is NBTC, in samenwerking met CBS, gestart met een thematisch datacenter: het Data Center Toerisme (DCT). Het DCT is vergelijkbaar met de Urban Datacenters, die gemeente en steden helpen om datavraagstukken op te pakken die een bijdrage kunnen leveren aan beleidsvorming van een gemeente en stad.

Het DCT richt zich alleen op toeristische vraagstukken en sluit aan bij de maatschappelijke uitdagingen binnen de sector. NBTC zet het DCT ook in ten behoeve van vraagstukken uit andere samenwerkingsverbanden, zoals de Landelijke Data Alliantie (LDA) en het Data & Development Lab (DDL).

Met het DCT heeft NBTC via een Remote Acces toegang tot de microdata van het CBS. Onder strikte voorwaarden kunnen met deze data verdiepende analyses op de CBS-data worden uitgevoerd. Alle resultaten worden via onze kennisbank gedeeld.

Projecten 2024

Voor 2024 staan enkele DCT-projecten op de planning. Hieronder vind je meer informatie over deze projecten.

Categorie: Publicatie

Regionalisering gasten en overnachtingen

25 maart 2024

Lees meer over de regionalisering van gasten en overnachtingen in Nederlandse logiesaccommodaties door het CBS en het Data Center Toerisme (DCT), en ontdek waarom regionale data cruciaal zijn voor toeristisch beleid.

Categorie: Publicatie

Toeristische dichtheid en intensiteit op regionaal niveau

25 maart 2024

Leer meer over de toeristische druk op regionaal niveau en ontdek hoe het DCT intensiteit en dichtheid van verblijfsbezoekers berekent, cruciaal voor het beheer van gebieden en het vinden van een duurzame balans tussen bezoekers en de leefomgeving.

Categorie: Publicatie

Vakantiegedrag Nederlanders

26 maart 2024

Alles weten over het vakantiegedrag van Nederlanders? Dat kan door middel van het CBS-onderzoek en het dashboard Vakantiegedrag Nederlanders, waarmee bestemmingen regionale analyses kunnen maken en meer inzicht krijgen over hoe Nederlanders hun vakanties doorbrengen.

Categorie: Publicatie

Doorontwikkeling dashboard Staat van de bestemming Nederland

26 maart 2024

Ontdek nieuwe indicatoren voor duurzaam toerisme in Nederland met het doorontwikkelde dashboard van de Staat van Bestemming Nederland, een cruciaal instrument voor het meten van de impact van toerisme.

Publicaties van het Data Center Toerisme

Hieronder vind je publicaties van het Data Center Toerisme.

Andere onderzoeksactiviteiten

Categorie: Thema

Landelijke Data Alliantie

De Landelijke Data Alliantie Toerisme is een netwerk met hierin alle kennis, inzichten en data over toerisme van, naar en in Nederland. Doelstelling is te komen tot meer datagedreven beleidsbeslissingen en grotere concurrentiekracht voor toeristische ondernemers.

Categorie: Thema

Data & Development Lab

Met het Data & Development Lab richten NBTC, het CBS en CELTH zich op de gezamenlijke ontwikkeling van data en inzichten.

Categorie: Thema

Monitors

Van vakantieplannen en de bekendheid van Nederlandse steden tot het effect van onze marketingactiviteiten: we doen continu onderzoek en de data presenteren we in makkelijk leesbare monitors.