
Cijfers & statistieken
Cijfers en statistieken vormen de basis van goed beleid. We zetten ons dan ook in om interessante data te verkrijgen, te duiden en te delen. Dat doen we mét en vóór de sector. Want met de juiste data kunnen we samen een effectieve bijdrage leveren aan het realiseren van onze langetermijnvisie Perspectief 2030. In onze kennisbank vind je de meest recente cijfers en verwachtingen, trends en ontwikkelingen voor de toeristische sector.
Inkomend toerisme
Bestemming Nederland

Publicatie Arbeidsmarktmonitor Gastvrijheidssector 2022
Arbeidsmarktmonitor verbreedt naar gehele gastvrijheidssector.
Publicatie Arbeidsmarktmonitor Gastvrijheidssector 2021
4 februari 2022Arbeidsmarktmonitor verbreedt naar gehele gastvrijheidssector.
Kerncijfers Toerisme & Recreatie 2019
19 april 2021Alle cijfers op het gebied van toerisme en recreatie in Nederland.
Dashboard Staat van Bestemming NL
22 september 2020Het Data & Development Lab ontwikkelde een dashboard om de toeristische sector inzicht te bieden in hoe Nederland ervoor staat op een aantal belangrijke indicatoren. Zo bieden we inzicht in de ontwikkeling richting een duurzame bestemming Nederland.
Vakantie Sentiment Monitor

Internationale Vakantiemonitor
Overzichtspagina Internationale Vakantiemonitor: meting reisintentie inwoners Nederland en belangrijkste herkomstmarkten.
Projecten regionalisering data
Datalandschap Wegwijzer
27 juni 2023Dit document maakt je wegwijs in het datalandschap van de toeristische sector en is bedoeld om gemakkelijker de juiste bron te vinden en meer datagedreven (beleids)keuzes te maken.
DDL: Is het mogelijk om toeristische druk te voorspellen?
1 juli 2021Het Data & Development Lab onderzocht mogelijkheden om toeristische druk te voorspellen.
DDL: KNEITER-leidraad voor betere vergelijkbaarheid van economische impactanalyses toerisme en recreatie
27 mei 2021De nieuwe KNEITER-leidraad draagt bij aan betere en meer vergelijkbare (voorstellen voor) economische impactstudies voor toerisme en recreatie.
DDL project: Provinciaal inzicht in de economische waarde van toerisme
27 november 2020Provinciaal inzicht in de economische waarde van toerisme
Regionaal inzicht in toeristische druk: capaciteit en bezetting
29 oktober 2020Het Data Center Toerisme geeft tevens inzicht in de toeristische druk per regio door het in beeld brengen van de capaciteit en bezetting.
Regionaal inzicht in toeristische druk: intensiteit en dichtheid
29 oktober 2020Het Data Center Toerisme geeft inzicht in de toeristische druk per regio door het in beeld brengen van de toeristische intensiteit en dichtheid.
Wereldwijd en Europa
Cijfers wereldwijd & Europees toerisme
19 april 2021Bekijk hier hoe het internationaal toerisme zich wereldwijd en in de verschillende werelddelen afzonderlijk ontwikkelt.
Zakelijke markt
Kerncijfers zakelijke markt 2021
16 april 2021Jaarlijks presenteren we de kerncijfers van de zakelijke markt in een online magazine. Zo geven we inzicht in de trends en ontwikkelingen binnen de wereldwijde zakenreismarkt, delen we internationale congresstatistieken en cijfers over nationale en internationale zakenreizen in Nederland.
Mogelijkheden databronnen
‘Nederland van boven’: het gebruik van satellietbeelden voor toerisme en recreatie
10 december 2020Het gebruik van satellietbeelden voor toerisme en recreatie.
De waarde van online sentimentdata voor toeristische vraagstukken
26 november 2020Het Data & Development Lab geeft inzicht in de waarde van online sentimentdata voor toeristische vraagstukken.
Gas- en elektriciteitsverbruik hotels
14 oktober 2020Het Data Center Toerisme (DCT) heeft het energieverbruik van hotels in kaart gebracht naar provincie en regio.
Customer journey toolkit
4 april 2020De customer journey toolkit is gelanceerd door het Data & Development Lab. Met de toolkit krijgen toeristische bedrijven inzicht in hoe je de customer journey van vakantiegangers het best kunt meten.
Data & Development Lab lanceert Dagbezoek toolkit
20 april 2020Voor het in kaart brengen van dagbezoek bestaan er verschillende methoden, maar welke informatie levert elke methode nu precies op?