Overstap naar Glocalities doelgroepen
NBTC werkt voor haar consumentenbewerking al jaren met het Mentality segmentatiemodel van Motivaction. Dit segmentatiemodel deelt consumenten in op basis van socio-demografische kenmerken, leefstijlen en reisbehoeften. Het internationale model is destijds speciaal voor NBTC ontwikkeld en bestaat uit de volgende vijf segmenten: upperclass, postmodern, achiever, traditional en mainstream. Nadien zijn aan deze vijf segmenten persona’s gekoppeld. De afgelopen jaren is NBTC voor de verwegmarkten al overgestapt naar een ‘’nieuw’’ segmentatiemodel (Glocalities) en gaat vanaf nu volledig over op Glocalities.
Waarom maakt NBTC de overstap naar Glocalities?
De reden dat NBTC overstapt naar het gebruik van Glocalities doelgroepen is dat de cijfers van het Mentality model deels zijn verouderd en deze geüpdatet moeten worden. Aangezien het segmentatiemodel Glocalities in de tussentijd is ontwikkeld (2014) is het niet meer mogelijk om de cijfers van het huidige Mentality model te updaten. Bovendien wordt het Glocalities model steeds vaker gebruikt door andere partijen uit de toeristische sector.
Het doel en resultaat van de overstap
Het doel van de overstap is om meer inzichten te krijgen in de waarden uit het dagelijkse leven, culturen, voorkeuren en het consumentengedrag van inwoners uit 27 landen. Het Glocalities segmentatiemodel houdt hierbij meer rekening met de interculturele verschillen tussen de segmenten. Daarnaast is een voordeel van het gebruik van Glocalities, dat er een jaarlijkse meting plaats vindt, waardoor de achterliggende data van de segmenten jaarlijks geüpdatet kan worden.
Vervolgstappen (next steps)
NBTC is momenteel druk bezig met de uitwerking van de strategie voor 2021. Hierin spelen de doelgroepen en doelgroep keuze een belangrijke rol. Indien de strategie verder is uitgewerkt, zal dit ook extern gedeeld worden middels een sessie met onze stakeholders. In de tussentijd werkt NBTC aan een document die een omschrijving geeft van de verschillende Glocalities.
