Organisatie

Raad van Toezicht

NBTC is een onafhankelijke stichting die werkt met een Raad van Toezicht. Naast het wettelijke toezicht op de organisatie heeft de raad een belangrijke adviestaak en is zij voor de directie een klankbord bij strategische onderwerpen zoals de koers van de organisatie en de lange termijn ontwikkeling van de bestemming Nederland. De raad bestaat uit minimaal vijf leden met een brede vertegenwoordiging vanuit bedrijfsleven, bestuur, wetenschap en technologie die hun kennis en expertise doorlopend op uiteenlopende onderwerpen met het team van NBTC delen.

De Raad van Toezicht bestaat uit de volgende leden:

Han Polman (voorzitter) 

Han Polman is sinds 1 maart 2013 Commissaris van de Koning(in) in Zeeland. Daarvoor was hij burgemeester van respectievelijk de gemeenten Noordwijkerhout (tot 2005) en Bergen op Zoom (tot 2013). Voordat hij bestuurlijk actief was werkte Han Polman als ambtenaar bij de gemeente Vlaardingen en bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Hij was lid van de gemeenteraad van de gemeente Den Haag. 

Naast het voorzitterschap van de Raad van Toezicht van NBTC is Han Polman voorzitter van de Raad Openbaar Bestuur, voorzitter van de Waarderingskamer en voorzitter van de Nederlandse Algemene Keuringsdienst.

"Als Raad van Toezicht NBTC zijn we naast onze formele taken als toezichthouder ook actief als klankbord voor NBTC. Met onze kennis over en ervaring met regio’s en ondernemers, bezoekers en bewoners werken we zo mee aan een sterk NBTC. Het is een eer en genoegen om met een divers samengestelde raad bij te dragen aan een Waardevolle Bestemming Nederland.”

Han Polman is sinds 2019 lid van de Raad van Toezicht en sinds 2020 voorzitter.

Paul Geraeds (vice-voorzitter)

Paul Geraeds is Independent Advisor naast o.a. voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Commissarissen en Directeuren (NCD). Andere toezichthoudende ervaring heeft hij opgedaan als non-executive director bij Roompot Vakanties en als associate partner van Missing Chapter Foundation. Hij is co-auteur van De Confetti Company. Hij is ruim 20 jaar werkzaam geweest voor Groupe Pierre & Vacances-Center Parcs. In z’n laatste functie was hij binnen de directie commercieel eindverantwoordelijk voor Center Parcs Europa.

“Ons toeristisch product is niet alleen het mooiste wat Nederland te bieden heeft, maar heeft ook alle potentie om de snelst groeiende en tegelijkertijd één van de meest duurzame sectoren te zijn. Onder voorwaarde dat we dit met elkaar (ondernemers en overheid) goed gaan herinrichten. Met deze professionele en sterk gemotiveerde collega's wil ik graag de stem van de branche blijven vertegenwoordigen."

Paul Geraeds is sinds 2019 lid van de Raad van Toezicht en sinds 2021 vice-voorzitter.

Walter Drenth

Walter Drenth is sinds 2021 Managing Director bij Stage Entertainment Nederland. In die rol is hij verantwoordelijk voor de Nederlandse tak van het bedrijf, waaronder de Nederlandse producties,  commerciële activiteiten en het AFAS Circustheater en het Beatrix Theater. Hiervoor was hij werkzaam bij Heineken N.V., waar hij onder meer verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van de internationale merken. Hij bekleedde functies als Global Marketing Manager Heineken®merk en senior managementfuncties in Europa en Afrika. Daarvoor werkte hij onder meer bij BBDO en Unilever.

Walter Drenth is sinds 2018 lid van de Raad van Toezicht.

Rob van Gijzel

Rob van Gijzel is sinds 2017 zelfstandig ondernemer en actief in diverse bestuursfuncties. Zo is hij voorzitter van de Raad van Toezicht van onder meer EIT KIC Urban Mobility, de Dutch Blockchain Coalition, Twynstra Gudde en de NOS. Van 2008 tot 2016 was hij burgemeester van Eindhoven. Hij was Tweede Kamerlid voor de PvdA van 1989 tot 2001. Daarvoor bekleedde hij verschillende functies bij de Gemeente Amsterdam en het Europese Parlement. Ook was hij bestuurlijk actief voor onder meer de International Architecture Biënnale Rotterdam, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), 2018 Brabant Together Cultural Capital en Brainport Foundation.

Rob van Gijzel is sinds 2014 lid van de Raad van Toezicht.

Désirée van Gorp

Désirée van Gorp is hoogleraar International Business en voorzitter van de International Advisory Board aan Nyenrode Business Universiteit. Zij is eveneens gasthoogleraar aan universiteiten in China en Italië. Daarnaast is zij actief in verschillende bestuurs- en toezichthoudende functies, onder meer bij Atradius, World Trade Organization’s (WTO) Chairs Programme, het International Institute for Social Studies, Young & Bold en Missing Chapter. Hiervoor werkte zij onder meer voor de Commissie Mensenrechten bij de Verenigde Naties in Genève; als hoofd internationale zaken bij MKB Nederland en hield zij zich als consultant bezig met het vertalen van economische en politieke vraagstukken in strategieën voor organisaties in de private en publieke sector.

“Als lid van de Raad van Toezicht van NBTC lever ik graag een bijdrage aan het positioneren van Nederland in het buitenland als toplocatie voor bezoekers, bedrijven en bewoners, waarin duurzaamheid en innovatiekracht de leidraad zijn.”

Désirée van Gorp is sinds 2020 lid van de Raad van Toezicht.

Annelies Jansen

Annelies Jansen is Director Global Commerce Partnerships bij Facebook. Voordat ze in dienst trad bij Facebook was Annelies werkzaam als Chief Executive Officer UK/US bij Findmypast.com. In Rusland richtte zij het digitale media platform SUP Media op en bekleedde daar de positie van Chief Executive Officer. Daarvoor was zij werkzaam bij diverse internationale mediaconcerns waaronder de Telegraph Group en News International in het Verenigd Koninkrijk. Zij is naast lid van de Raad van Toezicht van NBTC ook lid van de Raad van Toezicht bij Telegraaf Media Groep. In die rol adviseert zij het bestuur over onder andere digitale ontwikkeling en groei.

Annelies Jansen is sinds 2018 lid van de Raad van Toezicht.

Harm Kreulen

Harm Kreulen werkt sinds 1985 bij KLM. Sinds 2011 is hij Sr. Vice President Benelux voor Air France-KLM en in die hoedanigheid verantwoordelijk voor de commerciële belangen van KLM in haar ‘thuismarkt’ Nederland. Hij startte zijn carrière bij KLM in diverse internationale sales- en marketingfuncties. Daarna was hij als Vice President & Area Manager bij KLM verantwoordelijk voor achtereenvolgens Asia Pacific en Europa. Voor zijn overstap naar de Benelux was hij als Vice President verantwoordelijk voor onder meer KLM’s Hub Operations en Passenger Services op Schiphol.

“Vanuit mijn hoedanigheid als lid van de Raad van Toezicht tracht ik met enthousiasme bij te dragen aan de strategische koers en de daarvoor benodigde organisatie van NBTC. Als voorzitter van het Audit Committee zie ik toe op de financiële huishouding en de continuïteit van NBTC.”

Harm Kreulen is sinds 2015 lid van de Raad van Toezicht.

Angelique Lombarts     

Angelique Lombarts is actief in de zakelijke dienstverlening, het bedrijfsleven en de sectoren (HBO/MBO) onderwijs, zorg en overheid. Zij heeft meerdere directiefuncties in de zakelijke dienstverlening bekleed. Momenteel is zij Lector Hospitality, Happiness & Care bij Hotelschool The Hague en werkt zij als consultant en adviseur aan complexe organisatievragen en –verbeteringstrajecten bij diverse opdrachtgevers, uiteenlopend van lokale overheden, bedrijfsleven tot not-for-profit organisaties. Hiervoor was zij onder meer werkzaam bij Hogeschool Inholland als Lector City Marketing & Leisure Management en als directeur van CLC-Vecta.

“Nederland is een prachtig land en heeft veel te bieden. Als bestemming voor toeristen en voor zakelijk bezoekers. Het nog beter etaleren en koppelen van kennis en kunde die ons land in huis heeft, gecombineerd met het aantrekkelijke aanbod en professionele ondersteuning, is een ambitieus doel. Als toezichthouder zet ik daarvoor graag mijn expertise, inzet en kritische reflectie in.”

Angelique Lombarts is sinds 2020 lid van de Raad van Toezicht.