
Bewonersprofijt
Toerisme raakt bewoners. Soms positief, via economische kansen, nieuwe ontmoetingen of het behoud van erfgoed. En soms negatief, bijvoorbeeld door drukte, overlast of druk op de woningmarkt. In steeds meer bestemmingen leeft dan ook de vraag: hoe zorgen we ervoor dat toerisme niet alleen goed is voor bezoekers, maar óók bijdraagt aan de kwaliteit van leven, de welvaart en het welzijn van bewoners?
Tastbare voordelen en maatschappelijke meerwaarde
De laatste jaren is er meer aandacht voor wat bewoners zélf merken van toerisme in hun woonomgeving. Bewonersprofijt gaat over de meerwaarde die bezoek oplevert voor de mensen die ergens wonen. Denk aan tastbare voordelen op economisch, sociaalmaatschappelijk en ecologisch vlak. Als bewoners ervaren dat toerisme iets positiefs toevoegt aan hun leefomgeving, ontstaat ruimte voor draagvlak en betrokkenheid – niet omdat het moet, maar omdat het wérkt.
Wat is bewonersprofijt?

Samen leren: de Koplopersgroep Bewonersprofijt
Om het begrip bewonersprofijt beter te begrijpen en toe te passen, startte NBTC in 2022 met de Koplopersgroep Bewonersprofijt. In dit samenwerkingsverband werken bestemmingen, kennisinstellingen en beleidsmakers samen aan de vragen: hoe ontstaat bewonersprofijt, hoe meet je het én hoe het stimuleer je het?
De kracht zit hem in de triple helix-constructie: een bundeling van expertise uit praktijk, beleid en wetenschap. Iedereen brengt zijn eigen perspectief in – en juist die mix zorgt voor vernieuwende inzichten en toepasbare oplossingen. Thijs de Groot, Programmamanager NBTC
De koplopersgroep is niet alleen een kenniskring. Het is ook een praktijkgemeenschap waarin nieuwe ideeën worden uitgeprobeerd en ervaringen worden gedeeld.
Betrokken bewoners
Bewonersprofijt hangt samen met betrokkenheid en draagvlak, maar is niet hetzelfde. Uit onderzoek blijkt dat bewoners die positieve effecten van toerisme ervaren, vaker bereid zijn om ontwikkelingen in hun omgeving te steunen. En andersom werkt het ook: door bewoners actief te betrekken bij beleid of gebiedsontwikkeling, ontstaat vaker toerisme dat beter aansluit bij hun wensen en waarden. Betrokkenheid vergroot bovendien het bewustzijn over de (positieve) impact van toerisme.
Lees de relevante publicaties over bewonersprofijt

Hoe bezoek bijdraagt aan bewonersprofijt
Een publicatie over de meerwaarde van toerisme voor de bewoners op een bestemming. Met inspirerende praktijkvoorbeelden.

Wegwijzer voor het meten van bewonersprofijt
Een praktische tool voor beleidsmakers! Bekijk voorbeelden en tips en kies de juiste meetmethode.

Creating Equitable Destinations
The Travel Foundation, NBTC en een collectief van internationale partijen hebben via onderzoek inzichtelijk gemaakt hoe rechtvaardiger toerisme eruit kan zien.

Bewonerspersona’s rond toerisme
Dit onderzoek brengt bewonersprofielen in kaart om toeristisch beleid beter af te stemmen op houding, beleving en gedrag.
Praktijkvoorbeelden
Zowel in Nederland als daarbuiten worden bewoners steeds meer betrokken bij gebiedsontwikkeling of beleidsvorming. Daarnaast loopt er onderzoek naar manieren om bewoners te laten participeren. Hieronder lichten we een aantal inspirerende voorbeelden uit.

Buurthotel
Dit platform verbindt hotels met buurtbewoners via ontmoetingsplekken en gedeelde voorzieningen, voor leefbare steden.

Rotterdam City Card komt bewoners ten goede
Een deel van de opbrengst van deze toeristische kortingskaart gaat terug naar de lokale gemeenschap.

Banff & Lake Louise: langetermijnvisie op toerisme
In Banff en Lake Louise staat bewonersprofijt centraal in de toeristische visie: iedereen werkt in én leeft van het toerisme.

Traboules in Lyon: win-win voor bezoekers en bewoners
De stad zoekt balans rond de traboules: toeristische trekpleister én fijne woonplek.

Utrecht: bewonersparticipatie in de praktijk
De stad deed onderzoek naar een universeel bruikbare methode voor bewonersparticipatie.