Nieuws

Hoe maak je balans op je bestemming inzichtelijk?

Veel bestemmingen willen werken aan ‘toerisme in balans’. Betrokken partijen, zoals beleidsmakers, onderzoekers en bestemmingsmanagers zoeken naar meetinstrumenten om deze balans in kaart te brengen. Maar wat is precies balans, en hoe kun je het meten?

CELTH, CBS en NBTC deden uitgebreid onderzoek zodat zij met de opgedane kennis bestemmingen kunnen helpen. Met het project ‘Waardevol toerisme is werken aan balans’ (Data & Development Lab) werd onderzocht welke invalshoeken belangrijk zijn bij het beoordelen en inzichtelijk maken van balans en welke data hiervoor gebruikt kunnen worden. Het doel van dit project is om handvatten aan te reiken voor het inzichtelijk maken van balans op de bestemming. De uitkomsten van het project zijn weergegeven in een online publicatie en bieden een overzicht van beschikbare data en mogelijke indicatoren voor het meten van verschillende deelonderwerpen die relevant zijn voor balans. Daarnaast zijn er in de publicatie diverse praktijkvoorbeelden in opgenomen van onderzoeken en studies die in de sector al zijn gerealiseerd.


Het project is uitgevoerd door het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC), HZ University of Applied Sciences, Breda University of Applied Sciences (BUas) en NHL Stenden hogeschool - samenwerkend in Centre of Expertise Leisure Tourism & Hospitality (CELTH), en Saxion Hogeschool.

Alles over dit onderzoek lezen?

De publicatie is beschikbaar in een online, interactieve vorm met allerlei bruikbare links en een printbare PDF-versie.

Lees verder

Kennissessie op 13 december jl. gemist?

Op 13 december hebben we via een online kennissessie inzicht gegeven in dit onderwerp. De sessie is opgenomen en in zijn geheel terug te kijken!

Bekijk de sessie