Publicatie

Streekproducten

Thema: Landelijk gebied

Er is steeds meer interesse bij de consument voor gezond en duurzaam eten. Regionale en lokale (streek)producten die met vakmanschap en op duurzame wijze worden geproduceerd zijn goed voor het milieu én voor de lokale economie en dat realiseren we ons maar al te goed.

Maar streekproducten gaan verder dan dat: ze versterken de lokale en regionale identiteit, zorgen voor een beter begrip van onze boeren, dragen bij aan het landschap én kunnen zorgen voor een positieve verbinding tussen boer en bewoner. Win-win!

Foto vanaf hoogte van een man die kersen plukt

Wat willen we bereiken?

 • Lokale en regionale streekproducten meer zichtbaar, beleefbaar, bereikbaar
  en bezoekbaar maken. Zo kan waardevol bezoek het landelijk gebied versterken.

Activiteiten

  • Samen met onze partners creëren we netwerkmomenten, delen we voorbeelden en kennis en leren we van elkaar.
  • We hebben een Quick Scan gerealiseerd met internationale trends & ontwikkelingen, inzichten over het culinaire imago van Nederland, het huidige bezoek en de interesse voor culinaire activiteiten rondom lokale en regionale (streek)producten.
  • We ontwikkelden een digitale toolkit voor producenten van lokale en regionale streekproducten die meer profijt willen hebben van bezoek. De toolkit biedt concrete handvatten om producten beleefbaar, bereikbaar en bezoekbaar te maken, bevat een stappenplan én vele inspirerende voorbeelden.
  • Tijdens een interactieve workshop met DMO’s en ondernemers uit de regio lichten we de toolkit toe en gaan we in op vragen die er spelen over de ontwikkeling van streekproducten in het gebied. In deze onepager (PDF) lees je er meer over.
  • NBTC organiseerde een studiereis agrotoerisme en streekproducten op 1 en 2 november 2023. Voor gebiedscoöperaties, agrarische organisaties, DMO’s, overheden, onderzoeks- en onderwijsinstellingen. Kortom: iedereen die zich bezighoudt met de ontwikkeling van agrotoerisme en/of de beleving van streekproducten.

  Contact

  Meer weten of wil je ook met streekproducten aan de slag?

  Neem contact op met Anne-Li Schydlowski