Publicatie

Onderzoek naar impact coronacrisis op de Europese meetings- en congresmarkt

Thema: COVID-19

De strategische alliantie van de nationale congresbureaus van Europa presenteerde vorig jaar drie scenario’s om de impact van de coronacrisis op de Europese meetings- en congresmarkt in kaart te brengen. In de tussentijd is er een hoop veranderd, waardoor opnieuw naar de scenario’s is gekeken.  Met deze update, uitgevoerd door Tourism Economics, schetst de alliantie een beeld over de huidige situatie en de weg naar herstel.

In opdracht van de strategische alliantie van de nationale congresbureaus van Europa heeft Tourism Economics in mei 2020 een onderzoek uitgevoerd naar de impact van corona op de Europese congressector. Hier werden drie scenario’s uitgewerkt. Nu een jaar later, zijn de vooruitzichten voor de congressector aanzienlijk veranderd. Oxford Economics heeft daarom de scenario’s voor de congressector opnieuw geanalyseerd. Dit resulteert in aangepaste herstelscenario’s.

Tourism Economics' drie scenario's voor herstel Europese markt

Ten opzichte van de vorige analyse zijn er zaken die een positieve impact op de scenario’s hebben gehad, maar ook ontwikkelingen die een negatieve stempel (blijven) drukken. Vaccinaties hebben er bijvoorbeeld voor gezorgd dat het vertrouwen is toegenomen in vergelijking met eerdere prognoses. De ontwikkeling en uitrol van de vaccins zullen een belangrijke impuls geven aan de sector. Het tempo en succes van de distributie van vaccins zal een kritische factor blijven bij het bepalen van het herstel. De opkomst van virus varianten, reisbeperkingen, maar ook de gevolgen van de pandemie met beperkte budgetten van bedrijven, toename online/hybride meetings en het reissentiment van zakenreizigers zullen het herstel negatief beïnvloeden. Oxford Economics gaat in de analyses ervan uit dat zakenreizen zullen herstellen, in fasen bepaald door de afstand (nationaal en dichtbij markten eerst) en type zakenreizen, waarbij congressen het laatst zullen herstellen.

Basisscenario

Het basisscenario gaat ervan uit dat alle zakelijke bijeenkomsten beginnen te herstellen, alleen in verschillende snelheden. De verwachting is hierbij dat in 2022 alle beperkingen vanwege corona zullen zijn opgeheven. Onder de baseline scenario wordt ervan uitgegaan dat kleinere zakelijke bijeenkomsten en congressen tegen einde van 2022 bijna hersteld zijn tot het niveau van 2019. Het herstel van grotere zakelijke bijeenkomsten zal echter pas in 2024 volledig zijn hersteld tot het niveau van 2019. Mede door de negatieve reissentiment voor zakenreizen, maar ook door de vorm van congressen(toename online en hybride). Daarnaast wordt in dit scenario vanuit gegaan dat binnenlandse zakenreizen eerder zullen herstellen dan internationale zakenreizen. De totale bestedingen lopen hierdoor achter in herstel, gezien de hogere bestedingen van internationale zakenreizen. Het herstel in bestedingen wordt op zijn vroegst verwacht in 2026.

Verwachting voor Nederland

Oxford Economics heeft ook voor Nederland een analyse gemaakt voor de drie scenario’s. In het basisscenario is te zien dat Nederland langzamer hersteld in vergelijking tot het Europese gemiddelde. Dit komt omdat Nederland een groter aandeel internationale bezoekers kent. Zoals eerder beschreven zal het internationale zakenreisverkeer langzamer herstellen. Vanaf 2024 zie je dat het scenario gelijk is aan Europa. Daarna wordt verwacht dat Nederland zelfs weer sneller groeit.

Twee alternatieve scenario’s

Naast het basisscenario heeft Tourism Economics ook twee alternatieve voorspellingen gedaan. In het beste scenario wordt een sterk herstel verwacht in 2022 en volledig herstel in 2023. In dit scenario wordt uitgegaan van een positief reissentiment en snel economisch herstel. In het slechtste scenario wordt uitgegaan dat de restricties voor heel 2021 zullen gelden. Ook al zullen nationale restricties komen te vervallen blijven de internationale restricties van kracht begin 2022. Hierdoor zal het herstel langzamer zijn dan de andere scenario’s. Aanhoudende budgetbeperkingen zorgen in dit scenario ervoor dat sommige bijeenkomsten niet zullen plaatsvinden of virtueel.  

Eric Bakermans, manager Meetings & Conventions: “Met de huidige reisbeperkingen en de ontwikkelingen tot nu toe, zijn we van mening dat we uit moeten gaan van het slechtste scenario. We hebben nog een lange weg te gaan totdat we kunnen spreken van volledig herstel. Meer dan voldoende redenen om Nederland te blijven positioneren als betrouwbare en duurzame bestemming”

Lees meer

Benieuwd naar de analyse van Tourism Economics?

Bekijk het volledige rapport