Nieuws

Verwachting Chinees toerisme in Nederland

Naar aanleiding van de situatie rondom het Coronavirus heeft NBTC een verwachting uitgebracht over de impact van het virus op het Chinees toerisme naar Nederland. De Chinese overheid heeft reisbeperkingen opgelegd die volgens NBTC onvermijdelijke gevolgen hebben voor de sector in Nederland. Zo heeft de Chinese regering alle groepsreizen uit China verboden. Ook hebben verschillende luchtvaartmaatschappijen besloten hun vluchten van en naar China te schrappen. Daarnaast zijn de Nederlandse posten en visacenters in China langere tijd gesloten.

Verwachting Chinees toerisme in 2020

NBTC vindt het realistisch om op basis van bovenstaande reisbeperkingen en geluiden uit de markt, de verwachting voor 2020 bij te stellen. Eddie Yang, directeur Azië van het NBTC: “De impact van het Coronavirus zal door de huidige reisbeperkingen het eerste kwartaal het grootst zijn. Voor geheel 2020 verwachten we dat er een vijfde minder Chinese toeristen naar Nederland komt. Waar ons land in 2019 380.000 Chinese toeristen heeft ontvangen, zal het aantal dit jaar uitkomen op ongeveer 300.000. Het aandeel Chinese gasten in ons land bedraagt slechts twee procent van het totaal aantal verblijfsbezoekers in Nederland. Mocht de verspreiding van het Coronavirus verder doorzetten, zal dit mogelijk ook impact hebben voor bezoekers vanuit andere herkomstlanden. Daar is op dit moment geen sprake van. Ten tijde van het SARS-virus heeft Nederland gedurende vier maanden een flinke daling gezien in het aantal Chinese toeristen.”

Activiteiten China

NBTC volgt de ontwikkelingen van de uitbraak van het Coronavirus nauwgezet en heeft intensief contact met ministeries, luchtvaartmaatschappijen, luchthavens, reisorganisaties, hotels, musea en verkeersbureaus. Eddie Yang: “Met name lokale ondernemers die zich specifiek op Chinese toeristen richten gaan de gevolgen van het Coronavirus merken. De impact op hun handel kan enorm zijn. Voor de komende periode is het daarom belangrijk dat Nederland steun blijft geven aan de Chinese reisindustrie. In samenwerking met andere partijen zijn wij nu al aan het nadenken over vervolgactiviteiten wanneer de situatie weer stabiel is.”