Nieuws

Oproep overheid: Bleib zu hause, Restez à la maison

Afgelopen week hebben zowel de Nederlandse als Duitse overheid een dringend beroep gedaan op inwoners van beide landen om alle niet-essentiële reizen naar Duitsland of Nederland te vermijden. Deze oproep is gedaan met het oog op de Paas- en meivakantie. Om een beeld te krijgen van het aantal nog te verwachte bezoekers naar Nederland, heeft NBTC signalen uit de regio verzameld.

Nederlandse en Duitse overheid roepen op thuis te blijven

Afgelopen week waarschuwde minister-president Rutte Nederland: blijf bij mooi lenteweer zoveel mogelijk thuis. De boodschap van Rutte kwam na een nieuw crisisberaad op 2 april en was ook gericht aan Duitse en Belgische toeristen. Ook in Duitsland werd er afgelopen weekend op een persconferentie in Nordrhein Westfalen een dringend beroep gedaan op inwoners aan weerszijden van de grens om niet essentiële reizen te vermijden. Deze oproep geldt ook voor Belgen en alle overige Schengenlanden. Het dwingend advies van alle betrokken landen is: reis niet en blijf thuis.

Veel onduidelijkheid bij toeristen

Nu de overheden aan weerszijden oproepen om thuis te blijven, krijgen de NBTC kantoren in Duitsland en België veel vragen binnen vanuit consumenten. Er wordt sterk afgeraden om te reizen, terwijl accommodaties nog wel geopend zijn. De situatie wordt bemoeilijkt door de verschillende regelgeving in de veiligheidsregio’s. Inmiddels heeft de overheid op verzoek van NBTC een Q&A ontwikkeld ten behoeve van de meest gestelde vragen voor toeristen. Toeristen kunnen doorverwezen worden naar de website van de Rijksoverheid.

Impact op de regio

Zoals verwacht leidt de huidige crisissituatie tot substantieel minder buitenlandse bezoekers, in zowel de Paas- als meivakantie. In Oost-Nederland gaan ze uit van tenminste 85 procent minder bezoekers vanuit Duitsland & België. Toeristische partijen in Limburg hebben nog maar 10 procent van hun boekingen tot juni staan. Verwacht wordt dat dit percentage verder zal dalen. In Zeeland wordt gesproken over een toeristische lockdown. Nachtelijke verblijven zijn verboden. In Den Haag verwachten ze een hotelbezetting van 5% en in omgeving Veluwe, Arnhem en Nijmegen wordt verblijf op grote schaal geannuleerd.