Nieuws

Indicatoren inkomend toerisme Nederland staan op rood

Het komt niet als een verrassing, momenteel staan alle indicatoren die ons iets zeggen over het (inkomend) toerisme van Nederland op rood. Zo monitoren we continu het bezoek aan onze Holland.com platforms. Die cijfers laten in de laatste weken een sterke daling in bezoeken zien: -42 procent over de periode 27 februari tot 18 maart. Er zijn wel wat verschillen te zien per land. Zo valt de daling voor Nederland zelf met 15 procent nog mee, maar zien we voor Italië een daling van maar liefst 55 procent aan bezoeken aan Holland.com. En als men in Google zoekt op de bestemming Nederland is dat heel vaak in combinatie met de term corona.

Een andere indicator zijn de bezettingsgraden van hotels in ons land. In de afgelopen twee weken laten ook die een sterke daling zien, zowel voor heel Nederland als voor Amsterdam op zichzelf. Waar de bezettingsgraden vorig jaar tussen 70 en 80 procent lagen in deze periode, liggen ze dit jaar rond 40 procent. We verwachten dat die percentages in de komende weken nog verder zullen dalen, gezien de meest recente reisverboden en sluitingen van grenzen.

Wij staan hierin niet alleen. Van onze buurlanden, laten ook de hotels in Duitsland, België en Denemarken een vergelijkbare ontwikkeling zien. Alleen de gemiddelde bezettingsgraad in het Verenigd Koninkrijk lag afgelopen week nog rond 59 procent. In dat land zijn de verscherpte maatregelen, zoals wij die nu kennen, momenteel nog niet van kracht.