Publicatie

Impact van coronacrisis op de toeristische sector: wat kunnen we leren uit het verleden?

Thema: COVID-19

De coronacrisis heeft een enorme impact op de toeristische sector. De grootte van de impact is alleen niet te voorspellen. Deze crisis is onvoorspelbaar en brengt veel onzekerheid met zich mee. Maar wat we wel kunnen doen, is terugkijken naar belangrijke crisissituaties uit het verleden. Wat kunnen we daarvan leren? Wij hebben op basis van eerdere crisissituaties de impact op de toeristische sector geanalyseerd.

Wat kunnen we leren uit het verleden?

We hebben de impact geanalyseerd van de terroristische aanslagen (zoals 9/11 en in Brussel), oorlogen (Irak-oorlog), de wereldwijde financiële crisis en epidemieën zoals SARS. Elke crisis is anders en niet vergelijkbaar, maar toch zijn er bepaalde patronen zichtbaar. We zetten er een aantal op een rij.

  • De eerdere crisissituaties laten zien dat het internationale toerisme weer sterk herstelde na de crisisperiode. Het is daarom te verwachten dat er ook na de huidige coronacrisis herstel zal optreden.
  • De gevolgen voor het reisgedrag van de SARS-epidemie kunnen worden vergeleken met de coronacrisis. Toch is er een grote kans dat de herstelperiode na corona langer zal duren dan bij SARS, onder andere door de grotere afhankelijkheid van China en de wereldwijde (semi)lockdowns.
  • Het soort crisis heeft invloed op de hersteltijd. De herstelperiode na epidemieën en andere ziekte-uitbraken duurde gemiddeld 19,4 bijna 20 maanden.

Reissentiment en potentieel reisgedrag

Wij houden de situatie rondom het coronavirus goed in de gaten. Relevante indicatoren monitoren wij, zodat we inzicht kunnen geven in het effect van de coronacrisis op het gedrag van bezoekers. Denk daarbij aan het zoek- en boekgedrag, maar ook aan het sentiment onder potentiële reizigers. Deze monitor wordt wekelijks geüpdatet op nbtc.nl en heeft als doel om zicht te houden op de eerste tekenen van mogelijk herstel.

Lees meer

Benieuwd naar eerdere crisissituaties en de impact daarvan op de toeristische sector?

Bekijk hier de impactanalyse