Publicatie

Colliers International: feestjaar wordt nachtmerrie

Thema: COVID-19

‘Wat een feestjaar had moeten worden voor de Nederlandse hotelbranche, loopt uit op een nachtmerrie. Evenementen zoals het EK Voetbal, de Grand Prix in Zandvoort en het Eurovisiesongfestival in Rotterdam zijn afgelast. De snelle verspreiding van het coronavirus raakt de toerismesector genadeloos hard’, meldt Colliers International in het onlangs uitgebrachte rapport over de impact van corona op de toeristische sector in Europa. Volgens het bedrijf ligt de gemiddelde bezettingsgraad van hotels in Europa nu op ongeveer 20 procent. De verwachting is dat dit verder daalt naar het nulpunt en voorlopig op een laag niveau blijft.

Colliers International geeft aan dat de mate waarin het coronavirus impact heeft op de nationale economie afhangt van twee factoren. Ten eerste de omvang van de toerismesector als geheel en ten tweede de afhankelijkheid van buitenlandse toeristen. Vooral landen die sterk afhankelijk zijn van internationale bezoekers krijgen het nu zwaar te verduren. In landen die een groot aandeel binnenlandse bezoekers kennen én waarbij toerisme een beperkt onderdeel vormt van de totale economie, is de impact logischerwijs het kleinst. Dit zijn ook de landen die het snelst kunnen herstellen. Volgens Colliers gaat het hierbij om Finland, Duitsland, Noorwegen, Zweden, Polen en Nederland. Toch zal de schade hier ook enorm zijn.

Kijkend naar de landen waar men sterk afhankelijk is van toerisme, dan voorziet Colliers dat vooral Spanje het moeilijk gaat krijgen, evenals Griekenland en Kroatië. Zeker voor de laatste twee landen ziet de komende periode er slecht uit. Zij zijn volledig afhankelijk van internationale reizigers, hun economie voor een groot deel op toerisme leunt. Voor Griekenland geldt ook dat het al met een grote staatsschuld kampt. Mede hierdoor komt de klap voor hen extra hard aan. Dit geldt ook voor landen zoals Italië en Portugal.

Daar komt nog bij dat het drukke zomerseizoen in aantocht is. Zien we geen stabilisatie binnen drie maanden, dan zullen de gevolgen voor zowel de toeristische sector als voor de wereldeconomie nog vele malen groter zijn. Colliers International anticipeert op drie mogelijke scenario’s.

Scenario 1: Het coronavirus is vóór juni onder controle

Als het virus vóór juni onder controle is, verwacht Colliers International een snel herstel. Bedrijfskosten kunnen eventueel worden verlaagd; daarnaast hebben veel hotels de afgelopen jaren een goede buffer op kunnen bouwen, waarmee zij ongeveer drie maanden zouden kunnen overleven, luidt het rapport. In dit meest gunstige scenario wordt verwacht dat mensen na de crisis massaal hun vakantiedagen opnemen en hun koffers zullen pakken. Dit zou volgens het rapport zelfs kunnen leiden tot een tekort aan hotelkamers en daardoor hogere hotelprijzen.

Scenario 2: Het toerisme in het hoogseizoen blijft uit

In het tweede scenario blijft toerisme in het hoogseizoen uit. Volgens het rapport zou dit een gigantische impact hebben op de meeste nationale economieën in Europa. Dit kan leiden tot hotels die niet langer aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen, met mogelijk faillissement tot gevolg. Dit gebrek aan inkomsten zal volgens het rapport funest zijn voor de Mediterrane landen.

Scenario 3: Het coronavirus is pas in 2021 onder controle

In het slechtste scenario komt het coronavirus pas in 2021 onder controle. Kostenbesparingen zullen hotels in dit geval niet meer kunnen redden. De voorspelling van Colliers International voor dit mogelijke scenario is dan ook dat een groot aantal hotels failliet zal gaan. Alle economieën zullen dan hard worden geraakt, gepaard met een ontregelde samenleving, bail-outs, oplopende staatschulden en een massale werkeloosheid.

‘Welk scenario het ook wordt, de impact op de hotelbranche en de economie is groot en duurt in het beste geval (minstens) drie maanden. In het slechtste geval duurt het herstel enkele jaren’, aldus Colliers International.

Bron: Colliers International

Lees meer

Beniewd naar de impact van corona op de toeristische sector in Europa?

Bekijk hier het rapport van Collier International