Scandinavië

De Scandinavische economie (Noorwegen, Zweden en Denemarken) is een van de sterkste en meest stabiele van de Europese economieën. Ook voor de komende jaren wordt een hogere groei verwacht dan de totale groei voor Europa, voornamelijk voor Zweden en Noorwegen. De bevolking is welvarend en dat is terug te zien in het vakantiegedrag. De Noren, Zweden en Denen ondernemen meerdere vakanties per jaar en geven relatief veel geld uit aan vakanties. Van deze drie landen komen de Zweden (160.000) en de Denen (145.000) het meest naar Nederland. Scandinaviërs geven relatief veel geld uit aan hun verblijf in Nederland in vergelijking met andere Europese bezoekers.

Waarom komen ze?

Nederland wordt bezocht voor korte hotelvakanties met het vliegtuig, waarbij Amsterdam de populairste bestemming is. Culturele mogelijkheden, shopping en restaurants zijn aspecten die Scandinaviërs meenemen in hun overweging bij de keuze van een vakantiebestemming.

Een aantal cijfers

Het merendeel (59%) van de Scandinavische vakantiegangers (incl. Finnen) reist naar Nederland uit toeristisch oogpunt. Van de Scandinavische verblijfsgasten komt een derde naar Nederland voor een zakelijke bezoek. 

Een kwart van alle Scandinavische bezoekers komt voor het eerst naar Nederland, de rest is hier al eens eerder geweest.

De internetpenetratie in Scandinavië behoort tot de hoogste van Europa en daardoor speelt internet ook een belangrijke rol in het zoek- en boekproces. Aangezien Scandinaviërs hier vaak relatief kort verblijven, boekt de helft minder dan een maand van tevoren.

Meer achtergrondinformatie over het Scandinavische reisgedrag staat in de MarketScan Scandinavië

Samenwerken

Wilt u meedoen met marketingactiviteiten voor Nederland op de Scandinavische markt? Neem dan contact op met een van onze Partnership Development Managers.

Country Manager

Titti Lagerfeldt Gelhaar

Adres

Holländska Kongress & Turistbyrån
Peter Myndes backe 9 
SE-118 46 Stockholm
Zweden