Kastelen en Buitenplaatsen

In de 17e en 18e eeuw werden in Nederland veel riante buitenwoningen gebouwd, mooi gelegen in het groen. Daar kunnen we nog altijd van genieten: in verschillende gebieden vormen kastelen en buitenplaatsen een lint van lusthoven. Je kunt er heerlijk fietsen, wandelen en varen. Het is tijd dat meer buitenlandse bezoekers deze buitenplaatsen ontdekken!

  • Wandelen of varen in de groene Vechtstreek
  • 50 kasteelmusea met rijke collecties en tentoonstellingen
  • Toonaangevende tuinarchitectuur

In de 17e en 18e eeuw bouwden veel succesvolle kooplui een buitenplaats waar ze in de zomer verbleven. Iedereen die het zich kon veroorloven ontvluchtte vanaf het voorjaar de stank van de stadsgrachten, om er pas in het najaar weer terug te komen. De buitenplaatsen dienden om te ontspannen, van de natuur te genieten of om muziek te maken.

Groene gordels met volop recreatiemogelijkheden

Voor internationale bezoekers die graag de natuur intrekken, bieden de buitenplaatsen volop mogelijkheden. Er zijn gebieden waar kastelen en buitenverblijven een aaneengesloten lint van lusthoven vormen, waar je goed kunt fietsen, wandelen of varen. De Vechtstreek tussen Muiden en Utrecht is daar een goed voorbeeld van. Ook in Kennemerland, aan de Amstel, op de Heuvelrug, aan de rand van de Veluwe en aan de IJssel zijn groene gordels van buitenplaatsen zichtbaar gebleven.

Kasteelmusea met rijke collecties

Naast natuurliefhebbers komen ook cultuurfans hier aan hun trekken. Zo zijn er maar liefst vijftig kastelen als kasteelmusea toegankelijk, met rijke collecties uiteenlopend van beeldende kunst tot en meubelstukken. Kasteel Doorwerth in Gelderland herbergt het Jachtmuseum. Alles over het leven van Hugo de Groot is te vinden in Slot Loevestein en Huis Doorn heeft een permanente tentoonstelling over de Eerste Wereldoorlog. Kasteel Ruurlo is verbouwd tot particulier museum MORE, met werken van Carel Willink.

Toonaangevende tuinarchitectuur

De Nederlandse kastelen hebben een reputatie hoog te houden als het gaat om tuinarchitectuur. Louis Paul Zocher is een beroemde tuinarchitect die een deel van de indrukwekkende tuinen van Kasteel Twickel in Delden ontwierp. Henri Copijn ontwierp het Engelse landschapspark en de Franse stijltuinen van het grootste kasteel van Nederland: Kasteel De Haar in Utrecht. Beide parken zijn toegankelijk en aantrekkelijk voor internationale bezoekers.

Wilt u meer weten? Neem dan contact op met Arno Ruis, via aruis@holland.com.