2017: het jaar van Mondriaan tot Dutch Design

In 2017 is het 100 jaar geleden dat de Nederlandse kunststroming De Stijl in Leiden werd opgericht door Theo van Doesburg. De vernieuwingsdrang van De Stijl wordt de laatste 25 jaar voortgezet onder de noemer Dutch Design. Voor de kunst- en designliefhebber is 2017 hét moment om Nederland te bezoeken. In 2017 zet NBTC, samen met partners, Nederland internationaal op de kaart als cultuurbestemming en als land waar makers al 100 jaar wereldwijd vernieuwing brengen in architectuur en design. Tijdens de Internationale Tourismus-Börse (ITB) in Berlijn werd het themajaar Mondriaan tot Dutch Design officieel gelanceerd.

De Stijl 

De Stijl heeft vele ontwerpers en architecten beïnvloed en inspireert hedendaagse kunstenaars nog steeds. Vandaar dat ook de 25-jarige verjaardag van het internationaal befaamde Dutch Design gevierd wordt. De Stijl vindt zijn oorsprong in Leiden in 1917, met de oprichting van het tijdschrift De Stijl door Theo van Doesburg. De kunstenaars die zich aansluiten bij De Stijl zoeken naar een totaal ‘nieuwe kunst’, die ook de samenleving moet moderniseren. Met name de strikt geometrische werken van Mondriaan zijn uitgegroeid tot internationale iconen. De mentaliteit om vernieuwing op een toegankelijke manier toe te passen in de samenleving - optimistisch, onconventioneel en met humor – zien we dan ook terug in het werk én de werkwijze van wereldberoemde designers als Piet Hein Eek, Maarten Baas, Daan Roosegaarde en Joris Laarman.

Programma door heel Nederland

In heel 2017 vieren we 100 jaar De Stijl en vinden tal van grote en kleine tentoonstellingen plaats op verschillende locaties in Nederland. Duik in Den Haag in ’s werelds grootste Mondriaan-collectie en leer aan de hand van 300 van zijn kunstwerken deze internationaal geroemde kunstenaar kennen. Stop in Leiden en Drachten voor een kennismaking met oprichter Theo van Doesburg. Ontdek in Amersfoort-Utrecht hoe Gerrit Rietveld via meubels en interieurs de woonkamers van Nederland veranderde. Reis naar het Kröller-Müller museum in Otterlo voor een kennismaking met Helene Kröller-Müller‘s protegé Bart van der Leck. Ervaar hoe in Eindhoven en omgeving het gedachtegoed van De Stijl nog steeds doorleeft in het werk van de hedendaagse designers. En vergeet vooral Eelde, Harderwijk, Leeuwarden, Winterswijk en veel plaatsen in Brabant niet waar het werk van deze en andere kunstenaars gelieerd aan De Stijl en Dutch design te zien is.

Bekijk hier de hele programmering van het Mondriaan tot Dutch Design-jaar.

Cultuurtoerisme

NBTC zet de komende jaren sterk in op spreiding van toerisme in tijd en ruimte. Dit themajaar biedt daarvoor voldoende aanknopingspunten. De tentoonstellingen en evenementen vormen een mooie aanleiding voor mensen om ook minder bekende plaatsen en regio’s van Nederland te bezoeken. Daarnaast zet NBTC in op thema’s die de bestedingen van het bezoek verhogen, zoals cultuurtoerisme. De cultuurtoerist besteedt bovengemiddeld veel aan zijn bezoek aan Nederland; zo’n 850 euro per persoon per verblijf, tegenover zo’n 470 euro die een gemiddelde toerist uitgeeft per verblijf.

Partners

Marketingpartners
Den Haag Marketing
Leiden Marketing
Museum Drachten
Toerisme Gelderland
Toerisme Utrecht / Citymarketing Amersfoort
Visit Brabant

Contentpartners

Den Haag
Gemeentemuseum Den Haag

Gelderland
Jachthuis Sint Hubertus
Kröller-Müller Museum
Museum Arnhem
Stadsmuseum Harderwijk
Museum Villa Mondriaan

Leiden
Galerie LUMC
Openlucht Museum De Lakenhal
Veenfabriek

Noord-Brabant
De Ploeg Bergeijk
De Pont Museum
Dutch Design Foundation Eindhoven
EKWC European Ceramic Workcentre Oisterwijk
Gemeentemuseum Helmond
Graphic Design Festival Breda
Het Noordbrabants Museum
STRP Biennale Eindhoven
TextielMuseum Tilburg
Van Abbemuseum Eindhoven

Noord-Nederland
Museum Dr8888
Rijksluchtvaartschool Eelde
Keramiekmuseum Princessehof

Utrecht/Amersfoort
Centraal Museum Utrecht
Kunsthal KAdE Amersfoort
Mondriaanhuis Amersfoort
Rietveldpaviljoen Amersfoort
Rietveld Schröderhuis
Slot Zuylen