Binnenlands toerisme

Nederland is niet alleen een bestemming voor internationale gasten. Ook de Nederlander zelf onderneemt graag een vakantie of dagje uit in eigen land.

Lekker weg in eigen land

Nederlanders ondernamen in 2018 in totaal 39,9 miljoen vakanties. Zo’n 17,7 miljoen hiervan werden doorgebracht in Nederland. Dit is een daling van 2% ten opzichte van 2017. Het aantal binnenlandse overnachtingen nam daarentegen met 4% toe, wat betekent dat Nederlanders langer op vakantie gaan in eigen land. De gemiddelde verblijfsduur van toeristische binnenlandse vakanties was dit jaar bijna 6 dagen.

De Noordzeebadplaatsen waren het afgelopen jaar het meest in trek voor binnenlandse vakanties, gevolgd door de Groningse, Friese en Drentse zandgronden en de Veluwe. Nederlanders gaan in eigen land vooral graag op actieve vakanties, relaxvakanties of op vakantie ter gelegenheid van een bijzondere gebeurtenis. Meer dan drie op de tien binnenlandse vakanties wordt ondernomen door Nederlanders die met hun partner reizen.

In een joint venture tussen NBTC Holland Marketing en marktonderzoekbureau Kantar TNS voert NBTC regelmatig onderzoek uit naar de Nederlandse vakantie-, vrijetijds- en zakenreismarkt. Voor meer specifieke informatie over de ontwikkelingen op de Nederlandse vakantiemarkt, verwijzen wij door naar de website van NBTC-NIPO Research.