Economisch belang toerisme

Toerisme is niet alleen leuk, het is ook belangrijk voor Nederland: toeristen en zakenreizigers zorgen voor bestedingen in ons land en daarmee voor werkgelegenheid.

  • In 2017 zorgt de gastvrijheidssector voor zo’n 82,1 miljard euro aan bestedingen, waarvan ruim 29,9 miljard gerealiseerd wordt door inkomend toerisme.
  • Dit resulteert in totaal in zo’n 761.000 banen. Goed voor 7,5% van het totaal aantal banen in Nederland.

Economisch belang toerisme en vrijetijd

De bijdrage van de gastvrijheidseconomie aan de Nederlandse samenleving is groot. Naast een maatschappelijk belang heeft de sector ook een aanzienlijke economische betekenis. De bestedingen van zowel dag- als verblijfsgasten bedragen jaarlijks vele tientallen miljarden euro’s. In samenhang daarmee heeft de sector ook een substantieel aandeel in de werkgelegenheid. Jaarlijks zorgen toerisme en recreatie voor zo’n 82,1 miljard euro aan bestedingen in ons land. Tevens levert de gastvrijheidssector werk en inkomen aan zo’n 761.000 mensen. Dit vertegenwoordigt ruim 7,5% van de beroepsbevolking. In het online magazine Kerncijfers 2018: gastvrijheidseconomie wordt op een eenvoudige en overzichtelijke wijze inzicht gegeven in het economisch belang van toerisme en vrije tijd voor Nederland.

Economische impact meerdaagse (inter)nationale zakelijke bijeenkomsten

Een onderdeel van de gastvrijheidseconomie zijn de meerdaagse zakelijke bijeenkomsten (ruim 2,3 miljoen bijeenkomsten op jaarbasis). De omzet van deze bijeenkomsten wordt geraamd op ruim 2,3 miljard euro. Een belangrijk deel hiervan wordt gegenereerd door internationale bezoekers (54%), dit komt overeen met circa 1,3 miljard euro. Deze zakenreizen dragen daarnaast substantieel bij aan de werkgelegenheid in Nederland. In totaal zorgt de markt voor ruim 55.000 banen in Nederland. Bekijk hier het volledige onderzoek naar de economische impact van meerdaagse zakenreizen

Aanverwante informatie

  • Bekijk het aantal internationale gasten en overnachtingen naar herkomstland in de afgelopen 3 jaar
  • Ontdek de belangrijkste ontwikkelingen in het (internationaal) toerisme dit jaar en onze verwachting voor de komende jaren in Toerisme in perspectief
  • Alle cijfers over de Nederlandse gastvrijheidssector overzichtelijk op een rij in een digitaal magazine
  • Duik in de laatste cijfers en rapporten over toerisme wereldwijd en naar Europa (bronnen: UNWTO en ETC)