NBTC-collega’s over de coronasituatie in hun land - NBTC
Dossier Coronavirus

NBTC-collega’s over de coronasituatie in hun land

In ‘The Voice of’ geven onze NBTC-collega’s op locatie regelmatig updates over de situatie in de diverse doelmarkten. Zo worden we op de hoogte gehouden over de impact van de coronacrisis op de lokale reisindustrie, het reissentiment en de verwachtingen in België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en China.

België: versoepeling van coronamaatregelen in vier fases

“De Belgische Nationale Veiligheidsraad heeft vrijdagavond een versoepeling van de maatregelen tegen het coronavirus bekendgemaakt. De versoepeling zal stapsgewijs plaatsvinden gedurende vier fases. Vanaf 4 mei moet iedereen in België mondkapjes dragen. Bedrijven mogen hun activiteiten hervatten, al blijft thuiswerken de norm en blijft social distancing van kracht”, vertelt Bram. Toerisme Vlaanderen, zal hun focus tijdelijk verleggen naar vakanties in het binnenland. Het toerisme krijg momenteel klappen, maar men gelooft wel dat het de crisis zal overleven.

Lees de update vanuit NBTC België.

Duitsland: Duitse reisindustrie luidt noodklok

“Vanaf 29 april geldt in heel Duitsland een mondkapjesplicht in het openbaar vervoer en in winkels. Deze nieuwe maatregel geldt voor alle lidstaten. Het geduld van consumenten lijkt op te raken. Er ontstaan hier en daar ook kleine demonstraties en de roep om meer vrijheid neemt toe”, vertelt Michael. Inmiddels luidt de Duitse reisindustrie de noodklok. Tweederde van de organisaties (touroperators en reisbureaus) geven aan  dat de kans op faillissement groot is.

Lees de update vanuit NBTC Duitsland.

Frankrijk: binnen een straal van 100 km blijven

De Franse premier heeft gisteren de plannen voor versoepelende maatregelen voorgelegd aan de kamer. Zo vindt er een versoepeling van de lockdown plaats en mogen mensen zich tot een straal van 100 km om het huis begeven. Mondkapjes zijn verplicht in het openbaar vervoer, evenals in taxi’s en Ubers”, vertelt Roger. De meeste Fransen staan te popelen om op zomervakantie te vertrekken, al laat de Franse Premier, Edouard Philippe, weten dat het maken van reserveringen voor in de zomervakantie een groot risico is. “Er zijn ideeën over een eventueel ‘gezondheidspaspoort’, waarmee je mag reizen als je gezond of immuun bent”, legt Roger uit.

Lees de update vanuit NBTC Frankrijk.

Verenigd Koninkrijk: piek coronavirus bereikt

Inmiddels heeft de Britse minister van Volksgezondheid, Matt Hancock, aangekondigd dat het aantal corona-gerelateerde sterfgevallen in het Verenigd Koninkrijk zijn piek heeft bereikt. “Vooralsnog vindt er geen versoepeling van maatregelen plaats”, vertelt Sandra.

Britten willen na de crisis weer volop op vakantie, blijkt uit onderzoek van BDRC, al geeft wel meer dan 60 procent aan dat ze een periode van een paar weken na het einde van de lockdown af willen wachten, voordat ze zich comfortabel genoeg voelen om een vakantie te boeken. 

Lees de update vanuit NBTC Verenigd Koninkrijk.

Verenigde Staten: angst voor verspreiding tussen staten onderling

De staat New York overweegt nu om bepaalde, minder zwaar getroffen gebieden, te heropenen. De verwachting is dat New York City en een aantal omliggende provincies gesloten zal blijven voor een langere periode. De Centers for Disease Control and Prevention (CDC), vragen de inwoners van New York, New Jersey en Connecticut om zich te weerhouden van niet-essentiële binnenlandse reizen. “Amerikanen maken zich nog steeds grote zorgen over de verspreiding van het coronavirus tussen de staten onderling. De grenzen tussen de verschillende staten worden dan ook goed in de gaten gehouden”, vertelt Antonia. 

Lees de update vanuit NBTC Verenigde Staten.

China: stabiel in alle provincies

Het gaat steeds beter met China. “De situatie is stabiel in alle provincies”, vertelt Eddie. Werkzaamheden worden vooralsnog voorzichtig en langzaamaan hervat, met als doel om in mei en juni weer op gang te zijn. Er wordt nog steeds gebruik gemaakt van het ‘Mobile Health Card’ systeem, waarin Chinezen met een groene gezondheidskaart vrij mogen reizen van provincie naar provincie. Vooralsnog worden er extra controles uitgevoerd, zoals het meten van temperaturen op vliegvelden en busstations. Groepsrondleidingen in eigen stad zijn toegestaan, al moeten interprovinciale groepsrondleidingen nog even op zich laten wachten.

Lees de update vanuit NBTC China.

Bekijk meer over dit onderwerp