NBTC- collega’s op locatie - NBTC
Dossier Coronavirus

NBTC- collega’s op locatie

Onze collega’s op locatie houden ons regelmatig op de hoogte over de impact van de coronacrisis op de lokale reisindustrie, het reissentiment en de verwachtingen in België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en China. Hieronder een verzameling van relevante updates vanuit onze doelmarkten.

Algemene situatie

Langzaamaan versoepelen veel landen de coronamaatregelen. Zo mogen de Fransen zich vanaf 11 mei weer tot een straal van 100 km om het huis begeven. Eerder mochten zij zonder verklaring de deur niet uit. Deden zij dit wel, riskeerden zij een hoge boete. “Mensen die wel voor werk moeten reizen wordt gevraagd om dat niet tijdens de spits te doen”, vertelt Roger Strijland vanuit Parijs. Ook in België vindt er een versoepeling van coronamaatregelen plaats. Zo mogen bedrijven hun activiteiten hervatten. Al blijft in zowel Frankrijk als België, thuiswerken de norm en blijft social distancing van kracht. In beide landen zijn mondkapjes  verplicht geworden in het openbaar vervoer. In Duitsland wordt men ook in winkels verplicht om mondkapjes te dragen.

In het Verenigd Koninkrijk zijn de maatregelen nog niet versoepeld. Zij hebben nu pas hun piek bereikt in het aantal besmettingen. Hoewel er ook nog geen versoepeling heeft plaatsgevonden in de Verenigde Staten, overweegt de staat New York nu wel om bepaalde minder zwaar getroffen gebieden te heropenen. Al zal naar verwachting New York City en een aantal omliggende provincies voor een langere periode gesloten blijven.

In China gaat het steeds beter. De situatie is inmiddels stabiel in alle provincies. Chinezen gaan voorzichtig aan weer aan het werk. Met een groene gezondheidskaart mogen zij weer vrij reizen tussen provincies onderling.

Reizen

“In Duitsland geldt nog steeds een negatief reisadvies en dat is tot en met 14 juni verlengd,” vertelt Michael Siebers uit Keulen. In België blijven de reisbeperkingen min of meer hetzelfde. De grens met Nederland blijft gesloten voor niet-essentieel vervoer tot 8 juni. Voor alle landen wordt onnodig reizen afgeraden. In de Verenigde Staten is voornamelijk de angst voor verspreiding van het virus tussen staten onderling groot. “Door de Centers of Disease Control wordt dan ook opgeroepen om niet onnodig binnenlands te reizen”, vertelt Antonia vanuit New York. Daarnaast blijven de grenzen van de Verenigde staten vooralsnog gesloten voor buitenstaanders. Alleen Amerikaanse burgers, inwoners en diplomaten mogen het land in.

Reisindustrie

In tegenstelling tot Nederland worden de reisindustrie en recreatieve sector in Duitsland als essentieel beschouwd. Zij kunnen daarom rekenen op financiële ondersteuning van de overheid. Al wordt er inmiddels in Duitsland wel rekening gehouden dat de meerderheid van de 11.000 reisbureaus en 2.300 touroperators de crisis niet overleven. “De Duitse reisindustrie luidt de noodklok. Tweederde van de organisaties (touroperators en reisbureaus) geven aan dicht bij een faillissement te staan”, vertelt Michael vanuit Keulen. Onafhankelijke touroperators in Frankrijk kunnen profiteren van een solidariteitsfonds van tot wel duizend euro per maand. Inmiddels is meer dan 880 miljoen euro toegekend aan de reisindustrie. In de Verenigde Staten heef de United States Tour Operators Association (USTOA), onlangs, samen met andere reisorganisaties, gelobbyd om ervoor te zorgen dat de sector in aanmerking zou komen voor de nieuwe CARES-wet (Coronavirus Aid, Relief, and Economic Security wet). Het is nog even afwachten wat hierover wordt besloten.

Luchtvaart

Easyjet en Ryanair zijn het eens dat het moeilijk zal zijn om social distancing te handhaven in vliegtuigen. “KLM en Easyjet proberen door het aanpassen van de stoelindeling zo veel mogelijk ruimte te creëren om mensen aan te moedigen om weer in het vliegtuig te stappen zodra de lockdown wordt opgeheven”, vertelt Sandra vanuit Londen. Easyjet overweegt de eerste weken van herstel de middelste stoelen leeg te houden als de boekingen laag zijn. Meerdere luchtvaartmaatschappijen spelen met dit idee, waaronder ook KLM, al zijn de meningen verdeeld. 

Herstel

Veel landen verwachten dat in de herstelperiode eerst het binnenlands toerisme op zal leven, gevolgd door internationaal reizen. Expert op gebied van toerisme in België, Paul Peeters, denkt dat de reis- en toerismesector zich snel zal herstellen. Hij vergelijkt de huidige situatie met eerdere crisissen, zoals de aanslagen in Brussel in 2016. Hieruit bleek dat het publiek de crisis snel vergat. Roger Dow, president en CEO van de US Travel Association, denkt hier anders over. Voor hem is het momenteel nog onduidelijk wanneer de situatie weer zal normaliseren. Hij vergelijkt de situatie van nu met de aanslagen van 11 september 2001. Het herstel begon toen pas twaalf tot achttien maanden later, en het duurde vervolgens negen jaar voordat internationale reizen het niveau van vóór 11 september bereikten. In China voeren OTA’s en touroperators alweer volop campagne op de binnenlandse markt. Zo bieden zij de mogelijkheid om binnenlandse reizen te maken binnen de provincies. Groepsrondleidingen in eigen stad zijn toegestaan, al moeten interprovinciale groepsrondleidingen nog even op zich laten wachten. “Reisorganisaties proberen het creatief aan te pakken door te experimenteren met live-streaming gericht op producten en diensten. Een andere populaire trend vooral voor verre bestemmingen zijn de virtual reality tours”, vertelt Eddie Yang vanuit Beijing. Ook in België zien we veel campagnevoering gericht op de binnenlandse markt. Zo ontwikkelt Toerisme Vlaanderen een brede campagne rond vakantie in eigen land. Vlamingen zullen gestimuleerd worden om niet enkel de directe omgeving, maar hopelijk op termijn ook hun streek, steden en dorpen te (her)ontdekken en te (her)waarderen. Want Vlaanderen, zit vol met verborgen schatten, die we later ook weer met bezoekers uit het buitenland gaan delen”, aldus Bram vanuit Brussel.

Volgende week volgt er weer een uitgebreide update vanuit alle doelmarkten.

Bekijk meer over dit onderwerp