NBTC collega’s over de coronasituatie in hun land én thuis - NBTC Holland Marketing
Coronavirus

NBTC collega’s over de coronasituatie in hun land én thuis

De NBTC-collega’s uit Italië, Duitsland, België, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten en China houden ons op de hoogte over de coronacrisis en de situatie in hun landen én thuis.  

Italië: bijna alles is gesloten en straten zijn leeg

De situatie in Italië is dramatisch. Het dodental is inmiddels hoger dan in China. “De ziekenhuizen en hun medisch personeel zijn (bijna) aan het einde van hun Latijn”, vertelt Mirjam Wortmann vanuit Italië. “Bijna alles in Italië is gesloten, alleen levensmiddelenwinkels, postkantoren, banken en tabakswinkels zijn nog open. Je mag je alleen op straat vertonen met een verklaring waarin staat dat je niet positief bent getest en met de reden waarom je buiten loopt. Bijvoorbeeld voor boodschappen of naar de apotheek. Wie hiervan afwijkt riskeert een boete of zelfs een gevangenisstraf”, vertelt Mirjam. “Eerder konden we nog een luchtje scheppen buiten, maar zelfs dit kan niet meer. We zingen nu ’s avonds op de balkons met buren en na afloop klappen we voor het medisch personeel. Dit geeft saamhorigheidsgevoel, we zitten allen in hetzelfde schuitje.”

Duitsland: advies om thuis te werken en niet te reizen

We worden allemaal geadviseerd om thuis te werken. Scholen en kinderdagverblijven zijn gesloten, restaurants hebben beperkte openingstijden en winkels sluiten steeds vaker hun deuren”, vertelt Michael Siebers vanuit Keulen. Duitsland heeft inmiddels al zijn grenzen gesloten, behalve met Nederland. “Alle inkomende bezoekers die het land betreden via (lucht)havens en havens worden geweerd, tenzij het bezoek strikt noodzakelijk is. Binnenlands toerisme is in theorie nog mogelijk, alhoewel de eerste regio’s nu ook binnenlandse toeristen weren. In de basis geldt het advies om geen binnen- of buitenlandse reizen meer te ondernemen. Hotels zijn inmiddels gesloten, de sector is nog in afwachting van steunmaatregelen vanuit de overheid.”

België: alles wat met vakantie en vrijetijd te maken heeft ligt plat

Eerder deze maand gingen Vlamingen nog massaal naar Nederland om boodschappen te doen of cafés en restaurants te bezoeken. “Inmiddels neemt iedereen in België de boodschap die vanuit de regering gestuurd wordt zeer serieus en volgt iedereen de maatregelen ook netjes op”, vertelt Bram Straatman vanuit België. In principe komt men het huis niet meer uit, behalve voor de noodzakelijke boodschappen of voor een wandeling. “In Mechelen waar ik woon is het uitgestorven, het openbaar vervoer is beperkt en het is rustig op de weg. Voor de supermarkt staat er een wachtrij omdat er maximaal één persoon per tien vierkante meter naar binnen mag. Eenmaal binnen, heb je de supermarkt haast voor jezelf, al moet je binnen 30 minuten wel weer buitenstaan”, aldus Bram. “De situatie in België is zoals overal dramatisch. Alles wat met vakantie en vrijetijd te maken heeft ligt plat. Reizen naar het buitenland deze zomer en de organisatie van festivals wordt sterk afgeraden. De Belgische grenzen worden intensief gecontroleerd; wie geen geldige reden heeft wordt direct teruggestuurd.”

Frankrijk: Parijzenaren trekken naar het platteland

De Franse bevolking moet thuisblijven en mag enkel de deur uit voor de eerste levensbehoeften. Restaurants, cafés, musea en alle niet-levensmiddelen winkels zijn dicht. Iedereen die zich op de openbare weg bevindt, moet een formulier op zak hebben met daarop de reden waarom men zich buiten bevindt. Ook collega Roger Strijland zit dus verplicht thuis. “Er is een groot verschil tussen de manier waarop Nederlanders en Fransen met de maatregelen omgaan”, vertelt Roger. “Afgelopen weekend zaten de terrassen nog vol en was het in cafés een gezellig samenzijn, ondanks de eerste oproep van president Macron om thuis te blijven. Pas toen Macron met stevigere taal van een ‘oorlog’ sprak drong het tot de bevolking door. Veel Fransen vertrokken vervolgens naar het platteland. Inmiddels is het in Parijs dus erg rustig op straat.” De toeristische sector in Frankrijk maakt zich grote zorgen. Air France zet voor de komende twee maanden 90 procent van de toestellen aan de grond, Thalys vermindert het aantal treinen en de  grenzen met Spanje, Italië, Zwitserland en Duitsland zijn gesloten. Buitenlandse bezoekers mogen nog wel terug naar huis, maar hen worden dezelfde verplichtingen opgelegd als de bevolking.

Verenigd Koninkrijk: drastische maatregelen en de toeristische sector heeft het zwaar

Ook NBTC in Londen heeft te maken met drastische maatregelen. Collega’s werken op verzoek van de overheid vanuit huis. Scholen in het Verenigd Koninkrijk zijn gesloten en examens worden afgelast. “Britten zijn zich bewust van de ernst van de situatie en het feit dat we de richtlijnen goed op moeten volgen en voorzichtig moeten zijn. Tegelijkertijd proberen we ook positief en opgetogen te zijn. Het gevoel in het Verenigd Koninkrijk is dat dit zeer vreemde en moeilijke tijden zijn, maar dat we er doorheen gaan komen”, aldus Sandra Ishmael vanuit Londen. De toeristische sector heeft het zwaar. Veel Britse luchtvaartmaatschappijen en rederijen hebben hun reizen naar Nederland (tijdelijk) verminderd of stopgezet na de zeer lage verkoopcijfers van de afgelopen weken. Reisbureaus en touroperators hebben problemen met hun liquiditeit, omdat ze hun leveranciers al hebben betaald en ze nu klanten die niet meer willen of kunnen reizen, moeten terugbetalen.

Verenigde Staten: gevarieerd beleid per staat

Antonia Koedijk in New York werkt sinds afgelopen weken noodgedwongen vanuit huis nu het kantoorpand waar NBTC in is gehuisvest gesloten is. “De onzekerheid is groot, ook hier, hoewel verbazingwekkend genoeg nog niet iedereen de urgentie van de situatie inziet”, aldus Antonia. Inwoners worden gevraagd afstand van elkaar te houden en waar mogelijk vanuit huis te werken. “Wat je hier ziet is dat elk van de 50 staten een eigen beleid heeft, dus het varieert welke maatregelen er gelden. Vanuit ons ministerie van Buitenlandse Zaken wordt het ontraden om naar het buitenland te reizen en adviseert men zo snel mogelijk naar eigen land terug te keren. Binnenlandse reizen zijn nog toegestaan. Het toerisme is volledig stilgevallen in New York. Times Square ligt er stil en verlaten bij. Delta heeft alle vluchten gestaakt tussen de Verenigde Staten en Europa en er geldt voor onder andere Europeanen een inreisverbod. KLM vliegt met beperkte capaciteit en Norwegian heeft vluchten van en naar de Verenigde Staten gehalveerd. Touroperators hebben alle activiteiten, zowel inbound als outbound, gestaakt. Men is bang dat veel kleine en grote bedrijven in de leisure en meeting sectoren de crisis niet zullen overleven”, aldus Antonia.

China: stabiele periode in zicht

China lijkt controle te krijgen over het coronavirus. “Het plan is om werk en het normale leven vanaf mei geleidelijk aan weer te hervatten”, vertelt NBTC collega Eddie Yang vanuit Beijing. “Het leven wordt geleidelijk aan weer normaal. In bijna alle provincies, inclusief Hubei, worden de overheidsmaatregelen steeds meer versoepelt. In Beijing is dit echter nog niet het geval, omdat er nog steeds veel coronabesmettingen voorkomen. Mede omdat de meeste internationale vluchten binnenkomen via de stad”, aldus Eddie. Lokale en binnenlandse tours mogen inmiddels worden hervat. Internationale uitgaande groepsreizen zijn echter nog steeds verboden en individuele reizen zijn nog zeer beperkt onder meer omdat er geen nieuwe visums worden verstrekt en de kans op een zeer strikte quarantaine bij terugkeer heel groot is. Hoewel er nog veel vluchten worden geannuleerd door het gesloten grensbeleid van de Chinese overheid, worden vanuit het zuiden en oosten van China  vluchten georganiseerd om passagiers terug naar Nederland te vliegen.

Bekijk meer over dit onderwerp