NBTC collega’s over de coronasituatie in hun land én thuis - NBTC Holland Marketing
Coronavirus

NBTC collega’s over de coronasituatie in hun land én thuis

België: blijf in uw kot

In België is de Paasvakantie inmiddels begonnen. “Het voelt bijzonder onwennig aan”, aldus Bram Straatman. “Voor de reissector is de Paasvakantie inmiddels een verloren zaak. Iedereen vraagt zich twee dingen af: wanneer kunnen zaken weer worden hervat en zullen we nog reizen verkopen voor het hoogseizoen?”. De oproep van Rutte aan onder meer onze Zuiderburen om vooral thuis te blijven wordt goed opgepakt in België. ‘Blijf in uw kot’ is de nieuwe standaard. Veel Belgen vragen zich af wanneer de strikte maatregelen weer versoepeld gaan worden, maar dat blijft voorlopig nog onduidelijk.

Lees de uitgebreide update vanuit NBTC België.

Verenigde Staten: verwarring en bezorgdheid

Volgens Antonia Koedijk is er veel verwarring en bezorgdheid onder de Amerikaanse bevolking. Iedere staat heeft nog steeds een eigen beleid wat leidt tot verwarring. “Er gaan geruchten dat de federale richtlijnen van social distancing en het samenscholingsverbod standhouden tot ten minste mei”, vertelt Antonia. “Amerikanen zijn steeds voorzichtiger met reizen. De overheid adviseert de bevolking om tot nader order niet naar het buitenland te reizen. Grenzen met Canada en Mexico zijn gesloten en Amerikaanse burgers die zich nog in het buitenland bevinden worden aangespoord om naar huis terug te keren. Omdat er veel verschillen in aanpak zijn tussen de staten wordt er zelfs gedacht aan een mogelijk binnenlands reisverbod”.

Lees de uitgebreide update vanuit NBTC Verenigde Staten.

Duitsland: ook grens Nederland gesloten voor niet-noodzakelijke reizen

“Reizen naar Nederland wordt door de Duitse overheid sterk afgeraden”, laat Michael Siebers vanuit Keulen weten. “Het is niet de bedoeling dat Duitsers een bezoek brengen aan Nederland tijdens het Paasweekend. Het Duitse ministerie voor Buitenlandse Zaken heeft een negatief reisadvies gegeven voor alle toeristische reizen in binnen- en buitenland. Vliegverkeer naar Duitsland is nog mogelijk, maar met beperkingen. EU-inwoners mogen overstappen in Duitsland om hun thuisland in de EU te bereiken. Reizigers van buiten de EU mogen Duitsland niet binnen. In Duitsland worden de reisindustrie en recreatieve sector als essentiële sector beschouwd en kunnen daarmee rekenen op financiële ondersteuning van de overheid”.

Lees de uitgebreide update vanuit NBTC Duitsland.

Verenigd Koninkrijk: Stay at Home

In het Verenigd Koninkrijk is de lockdown in ieder geval tot half april van kracht. Sandra Ishmael: “Onder het motto Stay at home kunnen inwoners alleen naar buiten voor boodschappen, om een luchtje te scheppen of als dit noodzakelijk is voor werk. Verder hebben zowel Ryanair en EasyJet hun vloot volledig aan de grond gezet. KLM opereert nog wel dagelijks vanaf Manchester en Heathrow. Sommige reisorganisaties zien interessant genoeg een toename in boekingen voor het winterseizoen 2020-2021. Tot slot is het tennistoernooi Wimbledon, dat gehouden zou worden van 29 juni tot 12 juli, voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog geannuleerd”.

Lees de uitgebreide update vanuit NBTC Verenigd Koninkrijk.

China: voorzichtig positieve geluiden

Vanuit China nog steeds voorzichtige positieve geluiden. “Reisbeperkingen voor de provincie Hubei zijn vanaf 25 maart opgeheven, waarmee de lokale bevolking vrij is om te reizen. De lockdown van de stad Wuhan wordt per 9 april opgeheven”, aldus Eddie Yang vanuit Beijing. “Desalniettemin blijft het internationale reisverbod voor niet-essentiële reizen van kracht. Chinese luchtvaartmaatschappijen kunnen op één bestemming per land vliegen. Buitenlandse luchtvaartmaatschappijen hebben soortgelijke restricties, met een maximum van eenmaal per week kan één route naar China worden uitgevoerd. Ook blijven de visacenters nog steeds gesloten. Voorzichtige positieve ontwikkeling op de binnenlandse markt: online touroperators zijn daar inmiddels gestart met herstelactiviteiten, afhankelijk van de actuele maatregelen en restricties”.

Lees de uitgebreide update vanuit NBTC China.

Frankrijk: gezondheidszorg als nieuwe USP van vakantiebestemmingen

In Frankrijk is de lockdown inmiddels verlengd tot 15 april. Daarmee is het ook voor de Fransen verboden om met Pasen eropuit te gaan. “In het algemeen zijn de Fransen pessimistischer dan de Nederlanders”, vertelt Marin Stoffer vanuit Parijs. “Het vertrouwen in de regering neemt toe onder de bevolking. De reisindustrie heeft toestemming van de regering om met een vouchersysteem te werken voor alle geannuleerde reizen tussen 1 maart en 15 september. De TGV en het binnenlandse vliegverkeer worden ingezet om patiënten te vervoeren”. Tot slot deelt Marin de inzichten van een bekende travel trendwatcher: de kwaliteit van de gezondheidszorg op onze vakantiebestemmingen wordt belangrijker in de toekomst, alsook de mogelijkheid om snel terug te kunnen keren in het geval van een nieuwe lockdown.

Lees de uitgebreide update vanuit NBTC Frankrijk.

Bekijk meer over dit onderwerp