Fietsen door Holland

Steven de Jong, dinsdag 7 augustus 2012, 55 keer bekeken

De eerste zonnestralen branden in mijn nek. De wind waait met me mee en het tempo ligt hoog. Snel stuurwerk voorkomt dat ik een slaapwandelaar voor Leiden Centraal ondersteboven fiets. Verder kan ik aan één stuk doortrappen. Onderweg passeer ik de Morspoort, de boerderijen langs de Leidseweg, Kasteel Duivenvoorde, het sluisje van Leidschendam en het ADO stadion. Met een frisse geest en het zweet op mijn voorhoofd arriveer ik een uur later op de plaats van bestemming. Tussen mijn voordeur in Oegstgeest en het NBTC hoofdkantoor in Den Haag ligt 21,9 kilometer goed onderhouden fietspad.

29.000 kilometer fietspad

Fietspaden doorkruisen heel Nederland. Volgens de Fietsersbond gaat het om minstens 29.000 kilometer. Op sommige plaatsen vertoont het asfalt scheuren van woelende boomwortels en een enkele keer ligt er een stoeptegel los, maar in principe staat je niets in de weg om van Groningen naar Zeeland te fietsen. Een bonte verzameling van routebordjes en paddenstoelen met afstanden, richtingen en knooppunten houdt het immense fietsroutenetwerk overzichtelijk.

Het Nederlandse fietsroutenetwerk is niet alleen populair in eigen land. In de top 5 belangrijkste activiteiten in Nederland staat fietsen in de top drie van Duitsland en België (respectievelijk de tweede plaats met 14% en eerste plaats met 18%). Bekijk het inkomend toerisme vanuit een kwantitatief oogpunt en de Belgen en Duitsers zijn onze belangrijkste markten. Zo zijn duizenden kilometers fietspad niet alleen handig en goed voor veel fietsplezier, ze dragen ook indirect bij aan de buitenlandse bestedingen in Nederland.


Tot nu niets nieuws onder de zon. Ik ben absoluut niet de eerste die het fietstoerisme op waarde schat. Tientallen partijen proberen met allerlei fietsroutes, -boekjes, -magazines, -dagen, -evenementen en -aanbiedingen in te spelen op de behoeften van de toerist op twee wielen. Nieuw is de laatste speler die onlangs in de Nederlandse markt stapte.

Het Nieuwe Fietsen

“Google lanceert fietsroutes in Maps” kopt de NOS medio juli op zijn website. Fietsers kunnen nu van achter hun computer zelf een route uitstippelen langs honderden kilometers fietspaden in Nederland én België. Google Maps fietsroutes staat nog in de kinderschoenen, maar het netwerk breidt met de dag uit. Gebruikers kunnen zelf fietsroutes toevoegen en daar praktische informatie aan koppelen.

Het Nieuwe Fietsen: duizenden papieren fietsroutes verdwijnen in de prullenbak, fabrikanten van fietskaarthouders gaan failliet, de VVV ziet geen fietstoerist meer aan zijn balie staan en niemand download meer een dure fietsroute-applicatie. De fietstoerist stelt zijn ideale (gratis!) fietsroute thuis of met de tablet in de hand samen. Geen kilometer te veel, geen dorpje te weinig en met tips van andere fietsers wordt de beste koffietent langs de route gevonden.

Oké, oké… zo’n vaart zal het waarschijnlijk niet lopen. De gemiddelde fietstoerist is immers 45+ (en die houden eenmaal van papier) en WiFi is voorlopig niet landelijk en over de grens beschikbaar (hoeveel Neelie Kroes ook haar best doet). Maar zolang gemeenten investeren in het onderhoud en de uitbreiding van het fietsnetwerk en Google Maps de fietskaarten blijft ontwikkelen en ontplooien, krijgt de fietstoerist van de toekomst in Nederland een prachtig, gevarieerd, cultureel, natuurlijk, sportief én digitaal aanbod. Voor deze generatie fietstoeristen ligt de smartphone kaarthouder al klaar.


Dit artikel is ook in korte vorm op TravelNext verschenen. TravelNext is het kennisplatform waar vakgenoten de ontwikkelingen op het gebied van digitale media in de reis- en gastvrijheidsindustrie met elkaar delen.

Plaats uw reactie

Steven de Jong

Steven de Jong was tot december 2012 Webredacteur bij het NBTC. Binnen de afdeling Online Marketing was hij medeverantwoordelijk voor de ontwikkeling van (content op) Holland.com.

Stuur een email